In de Media

 

Op bezoek bij Mark den Teuling.


28 maart 2017.

Onlangs zijn wij op bezoek geweest bij Mark den Teuling in het Brabantse plaatsje Gemonde.
Mark (32) is eigenaar van de in het voorjaar 2016 goedgekeurde hengst Imagine (Chippendale x Jazz x Vincent x Purioso) en de recent aangewezen hengst Jakarta (Five Star x San Remo x Gribaldi x Balzflug x Cadmus xx) uit de Bottie stam. 
Mark is ambitieus en vooruitstrevend en wil eraan bijdragen dat we over 30 jaar nog steeds aan kop staan in de dressuurpaardenfokkerij door een dressuurpaard te fokken wat in fundament goed is en makkelijker en plezieriger te berijden.

Mark heeft een weldoordachte visie van hoe een dressuurpaard moet zijn.
Een dressuurpaard moet dusdanig gebouwd zijn om tot het allerhoogste niveau te kunnen komen. En dan met name voldoende gewicht op de achterhand kunnen opnemen door een correct gesteld achterbeen om uiteindelijk te kunnen gaan “zitten” zodat er vanzelf meer oprichting komt. “Van achter naar voren denken”. Tevens moet de hedendaagse fokker ervoor waken dat er voldoende bloed verankert blijft om een mooi snittig veulen te fokken dat goed verkoopbaar is en toch zeer bewerkbaar blijft met voldoende temperament. Met die visie heeft Mark Imagine en Jakarta als veulen aangeschaft en na keuring behouden om fokkers de mogelijkheid te bieden dit toe te voegen in de dressuurfokkerij en  samen te werken aan een nog beter dressuurpaard. Beide hengsten voldoen aan bovenstaande kenmerken en beschikken over een goed aangesloten bovenlijn wat hieraan bijdraagt, dit is immers DE verbinding van achter naar voor.

Zo liep hij ook Imagine tegen het lijf, een prachtig sterk en goed gebouwd hengstveulen met 3 goede gangen. Dit zagen we ook terug in de bezichtigingen en het verrichtingsonderzoek: hij is super fijn te rijden en loopt met een krachtige draf met een goed ondertredend achterbeen, een ruime, zuivere stap en een top galoppade met veel zelfhouding.
Imagine staat bij Stal van de Sande in Liempde ter dekking en wordt getraind door Kim Koolen.

In Jakarta vond hij een zeer bloederig veulen wat met veel oprichting liep - "elke pas was raak en je hoorde hem gewoon niet lopen", een veulen met 3 goede gangen dat kon schakelen in beweging en een plaatje om te zien! Jakarta doet het super fijn onder het zadel (Mark: "ik hoor ze nog zeggen: hij stijgt gewoon op!") en staat inmiddels ter dekking bij Hengstenhouderij Kuypers in Nederwetten. Nu mag hij nog even van zijn jeugd genieten alvorens hij wordt aangeleverd voor het KWPN najaarsonderzoek.

Imagine

Chippendale x Jazz x Vincent x Purioso

*  Veel souplesse en bewegingstechniek
*  Stap (8.5), Draf (8.5), Galop (8.5)
*  Moeder Damaris 80 pnt exterieur en een goede Ibop
*  1.67m
*  Fokkers P.G. & A.S.M. Bijvelds, ErpImagine heeft veel energie en denkt altijd naar voren. In stap beweegt hij met ruimte en takt.
In draf beweegt hij expressief, lichtvoetig en makkelijk met een goed ondertredend achterbeen.
De galop is bergop, lichtvoetig, met veel souplesse en zelfhouding. Hij blijft hierbij mooi in de aanleuning.
Als dressuurpaard heeft Imagine veel aanleg en geeft zijn ruiter een goed tot zeer goed gevoel.

 

​Jakarta

Five Star x San Remo x Gribaldi x Balzflug x Cadmus xx

* Sterk achterbeengebruik en opwaarts gebouwd
* 3 goede gangen
* Voegt (Trakhener) bloed toe aan de fokkerij
* Moeder bracht 4 NMK merries
* Lage verwantschap (wat zorgt voor bloedspreiding)
* Genoomwaarde 104 (52%)
* 1.70m
* Fokkers M. Schaap & S.M.E. Janssens, WoudrichemJakarta beweegt lichtvoetig met veel zelfhouding. 
In de moederlijn zit veel sport. Zijn moeder is in het ZZ-licht geklasseerd en haar dochter Imala LE (Charmeur) werd CK kampioene van Brabant. Tevens komt uit de directe moederlijn de goedgekeurde hengst Invershin (Charmeur). Hij komt uit de 1e jaargang van Five Star en heeft een hoge verwachtingswaarde. Vader Five Star behaalde een 2e plaats tijdens WK jonge dressuurpaarden 2016.

 

Tekst: Kim Tijssens van Fokadvies

Portretfoto’s Jakarta: Kimberly Duchateau Photography